Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Självmord allt vanligare bland unga: ”Oroväckande”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa en haverikommission för varje enskilt självmord – ett löfte som lämnades när den nya regeringen tillträdde. Region Sörmlands expert på området ser positivt på löftet – även om ett liknande arbete redan görs.

Under regeringsförklaringen den 18 oktober utlovade den nya statsministern Ulf Kristersson (M) satsningar på arbetet mot psykisk ohälsa för suicidprevention – varje självmord ska följas upp och en sorts haverikommission ska tillsättas. Dessutom ska det inrättas en nationell samordnare med ansvar för suicidprevention.

Vanligaste dödsorsaken bland unga

I genomsnitt är det i länet 48 personer som varje år begår självmord. Inom Region Sörmland görs redan händelseanalyser av varje bekräftat självmord, men den regionala samordnaren Sabrin Granath ser ändå framsteg i och med regeringsförklaringen. Bland annat det faktum att socialtjänst, skola, polis, och sjukvård nämns vid namn i skrivelsen. Enligt Granath har vården tidigare fått axla ett väldigt stort ansvar.

– Det här visar att man vill steppa upp och peka ut riktningen för huvudmän, säger hon.

Det totala antalet självmord har varken minskat eller ökat de senaste 20 åren sett till hela riket, däremot blir dem som tar livet av sig allt yngre. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten. I Sörmland är suicid den vanligaste dödsorsaken bland unga personer i åldern 15–24 år.

– Var tredje ung person som dör i Sverige, dör på grund av suicid. Det är oroväckande, säger Sabrin Granath.

Ingen minskning trots nollvision

Sedan regionens nollvisionsarbete inleddes för två år sedan har det heller inte skett någon minskning av självmord lokalt.

– Det är något som tar tid och det är inget som kan säkerställas statistiskt på så kort tid. Däremot så ser vi tydliga resultat i regionens arbete där verksamheterna har satt igång med olika insatser beroende på målgrupp, säger Sabrin Granath.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.