Förutom tröst och stöd delas det även ut bland annat blöjor, tandborstar och filtar på välkomstcentret på Skavsta. Foto: SVT/Skavsta flygplats

Skavsta öppnar välkomstcenter för nyanlända ukrainare: ”Någon att prata med”

Uppdaterad
Publicerad

Flera välgörenhetsorganisationer har tillsammans öppnat ett välkomstcenter på Skavsta flygplats för ukrainska flyktingar.

– Det kan vara att man får en kopp kaffe och någon att prata med, säger Robert Karlsson, kommunikationschef Skavsta flygplats.

Även gränspolisen och Migrationsverket finns på plats.

Sedan onsdag har Rädda barnen, Röda korset, Svenska kyrkan och den katolska biståndsorganisationen Caritas, med stöd från länsstyrelsen, Nyköpings kommun och flygplatsen, drivit välkomstcentret som ger humanitärt stöd på flygplatsen.

– Vi har volontärer som talar ukrainska som hjälper till med språket men vi finns också där för flyktingarna medan Migrationsverket ordnar boende, säger George Joseph, generalsekreterare på Caritas Sverige.

Sörmland och kriget i Ukraina

Caritas söker emellertid fler volontärer som talar ukrainska eller ryska och uppmanar folk att kontakta dem.

Migrationsverket arbetar tillsammans med gränspolisen på flygplatsen där passkontroller har införts för flyg från Polen – trots att det ligger inom Schengenområdet.

– Myndigheterna finns där för ukrainare som söker asyl även om många kommer in som turister, säger Robert Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet