Foto: Revolutionära fronten

Vänsterextremister i rätten i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds en rättegång i Stockholm mot åtta personer kopplade till vänsterextrema Revolutionära fronten (RF).

Målet gäller bland annat tre fall av grov misshandel. En misshandel ska ha skett av en medlem i nazistiska Svenskarnas parti.

De andra två offren var gästarbetare från Slovakien som misshandlades i samband med att Svenskarnas parti demonstrerade i centrala Stockholm. Männen hade ingen högerextrem koppling, enligt åklagaren.

Spred misshandelsfilm

En film på händelsen, med RF som avsändare, spreds efteråt på nätet.

Den tredje åtalspunkten om grov misshandel gäller en misshandel som skedde i Jönköping.

Liksom i fallet med de slovakiska gästarbetarna har åklagaren inte kunnat se att den mannen hade någon högerextrem koppling. Det är därför oklart varför han misshandlats.

Yxor i ytterdörrar

Gruppen har också utfört grova hot, enligt åtalet. De ska ha satt yxor i ytterdörrar, krossat fönster och klottrat ”nassesvin” och ”RF”.

Flest brott misstänks en 19-årig man för. De åtalade kommer från Stockholmsområdet, Borås, Eskilstuna, Strängnäs, Örebro och Jönköping.

Expressen direktrapporterar från rättegången där åklagaren har inlett med att säga att de åtalade begått sina brott i Revolutionära frontens namn.

Säpo-analytiker

Den film som åklagaren tidigare pratat om, och som visar hur RF-anhängare misshandlade två slovakiska gästarbetarna i Stockholm i höstas, har visats upp liksom filmklipp från så kallade hembesök hos högerextrema där deras hem utsätts för skadegörelse.

Precis som vid årets tidigare rättegångar mot RF-anhängare finns en analytiker från Säpo på plats för att redogöra för organisationens uppbyggnad och medlemmarnas brottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet