Bild ur förundersökningsmaterialet på ett hus i Västerås som vandaliserades i april 2013. Foto: Polisen

Fängelsestraff för vänsterextremister

Uppdaterad
Publicerad

Fängelsestraff blev domen för fem av de åtta personer ur Revolutionära fronten (RF) som åtalats för bland annat olaga hot och grov misshandel.

De åtalade har sagts vara medlemmar av vänsterextrema Revolutionära fronten och enligt tingsrättens bedömning har brotten var kopplade till organisationens verksamhet, uppger tingsrätten i ett pressmeddelande.

Fem personer anses skyldiga för två fall av grov misshandel, det ena mot två slovakiska gästarbetare, och tingsrätten menar också att de visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att de attackerat i grupp, med tillhyggen och riktat våldet mot offrets huvud.

Flera av de åtalade döms för olaga hot då de huggit en yxa i, och sprayat slagord på, ett hus. En person döms också för förberedelse till mordbrand för att ha innehaft två molotovcocktails.

Två års fängelse

Den nu 20-årige man från Strängäs som av åklagaren påståtts ha haft en framträdande roll i Revolutionära fronten och som enligt åtalet också varit väldigt aktiv när det gäller både hot och våld döms till två års fängelse för grov misshandel av tre personer. Rätten anser det bevisat att han var med och misshandlade de två slovakiska gästarbetarna i Stockholm och den man i Jönköping som attackerades på gatan. Attacken filmades av RF-anhängare.

Han fälls också för vapenbrott för att han tagits på Stockholms central med pepparspray på sig.

20-åringen frias från den grova misshandeln av en medlem av Svenskarnas parti i Stockholm i höstas. Rätten anser inte heller att han kan knytas till de fall av olaga hot där RF-anhängare gjort så kallade hembesök, klottrat ”nassesvin”, slagit sönder rutor, kastat in en fyrverkeripjäs i ett kök, slagit en yxa mot en dörr och så vidare.

Domen överklagas

– Vi kommer att överklaga domen så klart. Tingsrätten har accepterat åklagarens påstående att våldet i samband med demonstrationen och motdemonstrationen skulle vara planerat av RF. Det är nonsens. Att man mobiliserar till en demonstration betyder inte att man planerar till våld, säger 20-åringens advokat Kenneth Lewis till SVT.

– Sedan menar vi dessutom att de har gjort en felaktig bevisvärdering när det gäller vad min klient dömts för. Han döms för gärningar han inte deltagit i – till exempel  misshandlen på Luntmakargatan. Man ser tydligt i filmen att han kommer väldigt sent till platsen. Man ser att han utdelar två slag, och det menar han var i nödvärn. Mannen slog av honom hans glasögon och då utdelade han två slag, säger Kenneth Lewis.

”Brotten har begåtts inom ramen för en organiserad brottslighet”

Kammaråklagaren Malin Arentoft hade yrkat på tre och ett halvt års fängelse för 20-åringen. Åklagaren har hävdat att huvuddelen av brotten varit en del av en organiserad form av brottslighet och det delas av tingsrätten som därför skärpt straffen.

– Jag är i huvudsak nöjd med domen. Tingsrätten har bifallit de huvudsakliga åtalspunkterna som det här målet handlade om. Det mest glädjande är att tingsrätten delade min bedömning att det här är frågan om organiserad, systematisk och samhällshotande brottslighet som bör få genomslag när man dömer ut straffen, säger Malin Arentoft.

– De åtalade är inte några ”vanliga” våldsverkare. Brotten blir helt obegripliga om man inte förstår att de ingått som ett led i Revolutionära frontens verksamhet, kommenterar rättens ordförande rådmannen Bertil Sundin.

Samtidigt gör de åtalades unga ålder att alla utom en fått kortare straff än normalt.

– När det gäller de åtalspunkter som ogillas så vill jag läsa domen ordentligt och fundera om det finns skäl för ett överklagande, säger Malin Arentoft.

Ytterligare fyra döms till fängelse

En 20-årig man från Eskilstuna döms för grov misshandel, förberedelse till mordbrand och olaga hot till fängelse i ett år och tio månader. En tredje man, 19 år gammal, döms till fängelse i ett år och två månader för grov misshandel. En fjärde man, 20 år gammal, döms till ett år och sex månaders fängelse, också det för grov misshandel.

Den femte personen som döms för grov misshandel döms till två år och fyra månaders fängelse. Skälet till att han döms hårdare är att han var äldre än de övriga vid tillfället för misshandeln, 22 år.

Två män, 19 respektive 24 år, döms till villkorliga domar och dagsböter för olaga hot.

En av de åtalade, en 28-årig kvinna som åtalats för grov misshandel i Jönköping, frias.

De som döms till fängelse, för bland annat grov misshandel, är en 20-åring från Strängnäs (två års fängelse), en 19-åring från Örebro (ett år och två månader), en 20-åring från Eskilstuna (ett år och tio månader), en 20-åring från Borås (ett år och sex månader) och en 22-åring från Jönköping (två år och fyra månader).

En 24-åring från Eskilstuna och en 19-åring från Stockholm döms till villkorlig dom och dagsböter för olaga hot.

En nu 28-årig kvinna från Stockholm frias från grov misshandel.

Källa: Stockholms tingsrätt (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet