De två slovakiska gästarbetarna slogs och sparkades av flera vänsteraktivister. Foto: Revolutionära Fronten

Dom mot Revolutionära Fronten-anhängare i dag

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11 kommer domen mot åtta personer från Revolutionära fronten (RF) som stått åtalade för flera grova våldsbrott, bland annat vandalisering och misshandel av nazister. Vänsterextremisterna misshandlade bland annat två slovakiska gästarbetare.

De misstänkta är 19-28 år och kommer från Stockholmsområdet, Borås, Eskilstuna, Strängnäs, Örebro och Jönköping. Åklagaren kräver hårda straff – 3,5 års fängelse för den mest aktiva.

– RF:s verksamhet går ut på att begå brott. De maskerar brottsligheten i politik, sade åklagaren Malin Arentoft när rättegången avslutades för två veckor sedan.

”Inga ord”

Bland åtalspunkterna finns tre fall av grov misshandel. Mest uppmärksammat är en misshandel i höstas av en slovakisk pappa och son, som var i Stockholm för att arbeta på ett bygge. Samma dag protesterade RF mot nazistiska Svenskarnas partis demonstration.

– Vi mötte dem två gånger innan vi attackerades. Det sas inga ord, ingenting. När de hade passerat oss så överföll de oss bakifrån, berättar en av slovakerna för SVT:s Uppdrag granskning.

Sonen bar en t-shirt med med texten ”North Brigade” och misstogs för att vara högerextremist. Attacken filmades och lades ut på nätet av RF.

– Men självklart hade de fel. Vi är inte nazister, det är fruktansvärt, säger sonen.

Många år

Arentoft underströk i rätten att det rör sig om organiserad brottslighet. Gruppen har enligt åtalet också hotat människor. De ska ha satt yxor i två olika personers ytterdörrar, krossat fönster och klottrat ”nassesvin” och ”RF”. En av männen är bland annat åtalad för försök till mordbrand efter att ha tillverkat två brandbomber, så kallade molotovcocktails.

Flest brott misstänks en nu 20-årig man för. Han anses haft en framträdande roll och åklagaren har yrkat på 3,5 års fängelse.

– De är alltid flera personer, de är nästan alltid maskerade, rör sig i klump och sprider efteråt information kring vad man gjort. Man till och med sprayar ”RF”, signerar sina brott och säger ”titta här är vi!”, sade åklagaren Malin Arentoft i samband med rättegången.

Mannens advokat förnekar att mannen skulle vara en av de drivande i Revolutionära Fronten.

– Det är löjligt. Han är en mycket ung person och har bara varit medlem i organisationen en ytterst kort tid och är inte medlem i dag, säger försvarsadvokaten Kenneth Lewis.

En annan RF-anhängare dömdes nyligen till 6,5 års fängelse för att ha knivhuggit en man i den nazistgrupp som angrep en manifestation i Kärrtorp i Stockholm. Han har överklagat sin dom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet