Påföljden blir 50 dagsböter á 350 kronor.
Bakgrunden är en artikel i en lokaltidning där personal på det kommunala äldreboendet vittnat om arbetsmiljöproblem.
Förnekar brott
Kvinnan, som inte längre arbetar som chef på det aktuella boendet, har förnekat brott och menat att hon inte efterforskade källor utan endast frågade personal huruvida de läst artikeln och velat ha en dialog kring den kritik som togs upp i den.
Flera i personalen som vittnat under rättegången upplevde dock att chefen frågade vem som gett informationen till journalisten. Eskilstuna tingsrätt anser det bevisat att kvinnan uppsåtligen brutit mot efterforskningsförbudet.
”Straffbart att ställa frågan”
Enligt tryckfrihetsförordningen är det fritt för den som vill att lämna uppgifter i vilket ämne som helst till exempelvis en redaktion. Efterforskningsförbudet innebär sedan att företrädaren för statliga eller kommunala myndigheter eller bolag inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifterna.
”För ansvar för brott mot efterforskningsförbudet krävs inte att den som efterforskar har för avsikt att vidta någon åtgärd mot uppgiftslämnaren. Det är straffbart redan att ställa frågan om vem som lämnat uppgifter för publicering”, skriver tingsrätten i domen.