Lena Michanek är ansvarig utgivare för SVT Nyheter Sörmland

Våren vi aldrig glömmer – hjälp oss dokumentera den

Publicerad
KRÖNIKA · För en del handlar den här tiden om liv och död, tuffa arbetspass – eller inget arbete alls. För andra om småsnuviga barn som klättrar på väggarna hemma, inställda resor eller hemjobb. Men på något sätt berörs de allra flesta av denna mycket ovanliga tid. Det vill vi spegla med ögonblicksbilder från Sörmland – och vi hoppas att du vill dela med dig av bilder från din vardag i coronapandemins spår.

Lena Michanek

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Sörmland

Det har gått otroligt fort från att det talades om ett nytt virus i Kina tills dess att stora delar av världen nu är lamslagen till följd av ett coronavirus. Och effekterna märks överallt.

Dödsfall och stängningar

Varje dag hör vi rapporter om hur många som avlider och intensivvårdas för covid-19 i Sörmland. Tony i Högsjö utanför Vingåker har berättat om hur han inom loppet av en vecka förlorade både sin mamma och sin styvmorfar. Digitalt har vi fått komma hem till coronasmittade Kristi i Katrineholm, där fem av sex i familjemedlemmar uppvisar symptom.

Vi har också berättat att Sveriges äldsta restaurang, Gripsholms värdshus i Mariefred, tvingats stänga.

Även ljusglimtar

Men det finns också många ljusglimtar – som alla goda krafter inom såväl sjukvård och andra samhällsfunktioner som i civilsamhället, som ställer upp för sina medmänniskor och på olika sätt. Ett av många exempel är makarna Noor och Mohamad Allatif som kör hem mat till personer som inte kan handla själva i Strängnäs – och kallas ”mina nya änglar” av Gunilla som tar emot deras hjälp.

Den närmaste tiden kommer vi att ge ögonblicksbilder från samtliga sörmländska kommuner av hur vardagsliv och samhälle har påverkats. Men vi vill också ha dina bilder. Hur ser din vardag ut? Hur märks det för dig att det pågår en pandemi? Vi söker bilder och berättelser som speglar den här tiden, såväl de tunga och allvarliga som de kreativa och hoppingivande. Eller bilderna som visar att vardagen faktiskt i vissa fall är helt normal också.

Hör av dig till oss!

Mejla gärna video eller bilder till sormland@svt.se med en kort beskrivning, eller skriv i vår live-chatt så kan du vara med och bidra till att dokumentera denna mycket ovanliga tid.

För egen del har jag hittills inte ställts inför sjukdomens värsta ansikte på nära håll, men jag har pratat med vårdpersonal som berättar om hårt arbete och tuffa prioriteringar, jag har sett de folktomma gatorna och butikerna i Eskilstuna, jag har haft småsnuviga barn hemma som kämpat på med skolarbete via distans eller kopplat av med toapappersbowling. Och nyss fick jag en bild från min särbo som passar på att laga ett trasigt tak på landet utanför Gnesta eftersom han är deltidspermitterad.

Nu är jag nyfiken på din ovanliga vardag!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.