Det finns risk att vargen kommer tillbaka, enligt Henrietta Schonenstern vid länsstyrelsen. Foto: TT/SVT

Vargattack i Gnesta – 27 får dödades

Uppdaterad
Publicerad

En gård mellan Gnesta och Mariefred drabbades av en vargattack natten mellan fredag och lördag. 27 tackor och lamm har dödats, ytterligare sex får har avlivats och två saknas. Och enligt Henrietta Schönenstern vid landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen i Sörmland finns det risk att vargen kommer tillbaka.

Länsstyrelsen har varit på plats och konstaterat att det handlar om varg.

– För att bedöma vilken art som har gjort angreppet tittar man på bettens placering och kraft. Olika arter beter sig ofta olika vid angrepp, säger vilthandläggaren Lovisa Häggström vid länsstyrelsen.

Det är andra vargattacken i området på kort tid. I början av september utsattes en annan gård, och då avled fem får.

Ett år sedan senaste skyddsjakten

Förra året beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på en varg efter flera angrepp mot tamdjur i området Gnesta, Malmköping och Mariefred. Men när skyddsjakten var över hade någon varg ännu inte skjutits. Om det kan bli aktuellt den här gången återstår att se.

I klippet ovan hör du Henrietta Schonenstern, länsstyrelsen, berätta om vad hon vill att dna-analysen ska svara på och vad myndigheten gör för att hjälpa den drabbade gården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.