Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT/Arkivbild

Länsstyrelsen säger ja till skyddsjakt på varg i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har fattat beslut om skyddsjakt på en varg i Sörmland. Beslutet kommer efter att det förekommit flera olika vargangrepp mot fårgårdar i länet.

Sammanlagt fem vargangrepp har rapporterats i Sörmland under sommaren och hösten. Efter angreppen har flera olika åtgärder vidtagits för att skydda djur på fårgårdar i Sörmland, men länsstyrelsen bedömer alltså att det inte räcker.

Länsstyrelsen har därför beslutat om skyddsjakt på en varg. Beslutet gäller från och med den 9 oktober till och med den 1 november 2020.

Skyddsjakten får endast ske i samband med eller i anslutning till angrepp på tamboskap och att individen som fälls med största sannolikhet är den skadegörande.

Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsulent på Svenska jägarförbundet säger så här om beslutet:

– Det är väl jättebra att det görs någonting eftersom det har varit angrepp nu ganska tätt. Den här skyddsjakten är ju ingen pågående jakt just nu, det är vid händelse av ett nytt angrepp. Det är den individen som har gjort angreppet.

– Det är ganska viktigt att veta, vi springer inte runt nu och jagar efter varg.

Är det en grej för jägare att få skjuta varg?

– Jag tror många jägare drar sig för att skjuta varg, det är en infekterad konflikt. Det finns många extrema åsikter åt båda håll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer