Vargparet i Ärlareviret är syskon från Sjundareviret

Uppdaterad
Publicerad

Det vargpar som nu markerar revir i trakterna kring Ärla är ett syskonpar från det angränsande Sjundareviret. Det konstaterar länsstyrelsen i Sörmland när årets rovdjursinventering nu avslutas.

Rovdjursinventeringen pågår mellan 1 oktober och 31 mars. Under den här perioden har ett vargpar bekräftats i det etablerade Sjundareviret, som sträcker sig över länsgränsen mellan Sörmland och Stockholm.

Även i Ärlareviret, ett område mellan Eskilstuna, Flen, Strängnäs och Stjärnhov, finns en hona och en hane som markerar revir tillsammans. Det är dock inte samma parkonstellation som konstaterades vid den förra inventeringen. Honan är densamma, men hanen har bytts ut. Båda kommer från Sjundareviret, och är syskon. Det säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Kollar urin och spårstämplar

Hur vet ni att det handlar om ett par?

– Vargpar markerar revir på ett speciellt sätt, ofta genom att båda kissar på upphöjda föremål. Vi tittar också på om spårstämplar är lika gamla för att se om vargarna går tillsammans.

Kan det bli valpar i år?

– Det vet vi inte säkert, men det kan det bli. Vi har följt dem under några år och vargar blir könsmogna under sitt andra levnadsår.

Inavel inget för myndigheter

Eventuell inavel är dock inte en fråga för länsstyrelsen. Inte heller för Naturvårdsverket, säger Mikael Wallén som är vilthandläggare där.

– Vi lägger oss inte i parbildningen bland vargar, de får fatta tycke för vem de vill.

Mikael Wallén konstaterar att det inte är helt ovanligt i djurvärlden att nära besläktade individer bildar par.

– Även om valparna blir inavlade kan de ändå ha värdefulla gener för populationen som helhet. Det finns alltid bra och dåliga gener som kommer att förstärkas. Hur vet man inte i förväg.

– Vi ser inga större effekter av inavel i Sverige, trots ganska hög inavelsfaktor. Hunddjur generellt har hög genetisk mutationstakt så ny genetik uppstår hela tiden, säger Mikael Wallén.

Ingriper mot hybrider

Korsningar mellan varg och hund är dock föremål för samhällets ingripande. Nyligen inledde polisen i Dalarna en utredning mot flera personer som misstänks ha fött upp varghybrider, efter en anmälan från länsstyrelsen om artskyddsbrott.

I Sörmland avslutades förra året en skyddsjakt på varghybrider i Katrineholmstrakten efter att en vargtik parat sig med en hund. Totalt fälldes åtta djur, varav två var vuxna vargar och sex hybrider mellan varg och hund. Enligt länsstyrelsen finns inget som tyder på att det finns hybrider kvar i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargrevir i Sörmland

Mer i ämnet