Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Just nu är miniminivån på varg i Sverige 300 individer. Hör Hans Ring, Svenska rovdjursföreningen, om förhoppningen med större förvaltningsområden. Foto: SVT

Rovdjursföreningen positiv till större vargområden

Publicerad

Rovdjursföreningen vill se mer varg i Sverige. Gnestabon Hans Ring från föreningen är positiv till att vargen ska förvaltas på större områden än länsnivå. Det kan innebära att Sörmland och södra rovdjursförvaltningsområdet kan bli tilldelad en större miniminivå på varg.

Nyligen avslutades licensjakten i Sörmland, där fem av sex djur fälldes. Länsstyrelsen bedömde att Grytenreviret, där jakten bedrevs, tömdes på varg.

– Det där kommer att fyllas på igen av vargar som kommer utifrån. Vargen väljer sitt område och jag kan förstå att man väljer just det området när det är så fullt av vilt, säger Hans Ring.

Varg i Sörmland

Vill att vargen ska reglera populationen av klövvilt

Just tätheten av klövvilt kan ge ett annat alternativ till jakt på rovdjuren, menar Hans Ring.

– Varför kan man inte ta den, i svenska förhållanden, djärva tanken att låta de stora rovdjuren komma in i sina ekologiska roller och till stort reglera klövviltspopulationen. Då skulle de bli en samarbetspartner till jägare, för det finns utrymme för jakt också, säger han.

En varginventering pågår nu i länet och nyligen har ett nytt revirmarkerande par upptäckts i ett nytt revir nordost om Stjärnhov, som fått namnet Köttsjöreviret.

Hans Ring är positiv till större förvaltningsområden för varg, hör mer i klippet.

Vargrevir i Sörmland

Länsstyrelsen har hittills säkrat följande revir under inventeringssäsongen 2023/2024:

• Axsjön (familjegrupp med föryngring)

• Gryten (familjegrupp) (avskjutning genom licensjakt bedrevs i januari och februari)

• Köttsjön (revirmarkerande par)

• Svartsjön (revirmarkerande par)

Källa: Länsstyrelsen Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet