Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad som kan hända med vargen i Sörmland när förvaltningen ändras från läns- till områdesförvaltning. Bilden på vargarna är tagen av en viltvårdskamera i Sörmland den 7 december 2023. Foto: Länsstyrelsen/ SVT

Så påverkas Sörmland av den nya vargkartan: ”Kommer förmodligen att få en ökning”

Uppdaterad
Publicerad

Södra Sverige kan få betydligt fler vargar än i dag när vargkartan ritas om – och statens mål är att vargar i norr ska flytta söderut. Det här väntas påverka den redan täta vargstammen i Sörmland.

– Vi kommer förmodligen att få en ökning av både varg och lodjur, i alla fall på pappret först, säger Markus Södling, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Från att vargen har förvaltats på länsnivå kommer förvaltningen i fortsättning ske i tre stora områden – södra, mellersta och norra Sverige. Samtidigt utreder Naturvårdsverket miniminivån på antalet vargar i Sverige som anses behövas för att arten ska klassas som långsiktigt livskraftig.

Varg i Sörmland

– Det finns regeringsbeslut på att vargen ska flytta söderut i sin utbredning, säger Markus Södling.

Kraftigt höjd miniminivå på varg

Var femte år fastslår Naturvårdsverket miniminivån på varg. 2019 gjordes det senast och nu är det dags igen. Då var nivån 300 individer i hela landet och för Sörmland fem.

SVT har tidigare avslöjat att miniminivån för länen i söder, som Sörmland tillhör, kommer att ändras från dagens fem till minst 60 vargar. Redan i dag är antalet högre än så.

– I förra årets inventering hittades 85 individer i södra förvaltningsområdet, säger Markus Södling.

Av dessa beräknades 55 finnas i Sörmland, utifrån en beräkningsmetod som Naturvårdsverket använder.

Jägarna vill se fortsatt licensjakt

Sörmland var det enda länet i södra rovdjursförvaltningsområdet där det var licensjakt i år. Jägareförbundet vill att jakt ska fortsätta tillåtas, även med högre mininivåer av varg, bland annat med hänvisning till de många angreppen på får i länet.

– Vi hoppas fortfarande på att man inser att Sörmland har, per ytenhet, det tätaste vargområde som finns i Sverige. Oavsett vad som händer hoppas vi på en fortsatt vargjakt i Sörmland, säger Jonas Fransson, ordföranden jägarförbundet Södermanland.

Vad händer med vargen i Sörmland? Hör Markus Södling och Jonas Fransson i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet