Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sex vargar i Grytenreviret skulle skjutas. Men bara fem vargar fälldes. Kom den sjätte undan? I klippet ovan berättar jaktledaren sin teori om hur det ligger till med den sjätte vargen. Foto: TT

Jaktledarens teori: Därför sköts inte alla sex vargarna i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Den första licensjakten på varg någonsin i Sörmland är över. Samtliga sex vargar i Grytenreviret skulle skjutas, hade länsstyrelsen bestämt. Men i slutändan blev det bara fem som fälldes.

Den historiska vargjakten förlöpte väl, anser den jaktledaren. Han vill inte medverka med sitt namn på grund av att det förekommit hot mot jägare. Men det var aldrig något som märktes av under själva jakten.

– Nej, det gick smidigt. Markägare och jägare, och boende i området. Alla hade förståelse för vårt arbete. Ingen har försökt mota bort oss eller stört, säger jaktledaren.

Varg i Sörmland

Nysnön underlättade

Vädret var på jägarnas sida, ända sedan starten den 2 januari.

– Det var snö under nästan hela perioden. När det är nysnö blir det lättare att spåra, då har vi lyckats som bäst, säger jaktledaren.

Men varför kunde inte alla sex vargar i Grytenreviret skjutas? Kom den sjätte undan? I klippet ovan berättar jaktledaren varför han tror att det ”bara” blev fem fällda vargar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet