Sörmland har fått ett nytt vargrevir: Köttsjöreviret. Foto: TT

Nytt vargrevir i Sörmland: ”Kan komma upptäcka fler”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har hittat ett nytt vargrevir, nordost om Stjärnhov. Det har fått namnet Köttsjöreviret.

– Det är en tik och en hane som har fattat tycke för varandra och har bestämt ett område som de ser som sitt eget, säger Markus Södling, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Enligt förra årets inventering finns sju och ett halvt vargrevir i Sörmland. I den listan ingår Grytenreviret där det bedrevs jakt i januari och februari.

Än så länge går det inte att bestämma huruvida det fortfarande är ett revir eller inte, men det kommer fortfarande finnas med på listan över vargrevir.

Varg i Sörmland

– Förmodligen är Grytenreviret redan tömt eftersom Gryten-individerna är borta i samband med jakten, men det behöver inte betyda att det inte finns några vargar där, säger Markus Södling.

Fler revir kan upptäckas

Länsstyrelsen ska genomföra en inventeringen av varg till den sista mars, vilket kan innebära att fler vargrevir upptäcks.

– Vi kan komma att upptäcka att det finns fler revir, eftersom vi vet att det finns aktivitet i fler revir i Södermanland.

Det slutgiltiga resultatet publiceras av Naturvårdsverket under sommaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla Grytenrevirets sex vargar skulle skjutas. Men bara fem vargar fälldes. I klippet ovan berättar jaktledaren, som på grund av risken för hot från jaktmotståndare vill vara anonym, om vad som kan vara skälet till det. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet