Nytagna bilder från länsstyrelsens kameror visar att det finns vargvalpar i Grytenreviret. Foto: Länsstyrelsen i Södermanlands län

Bildbeviset: Nya vargvalpar i flera sörmländska revir

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens kameror har fångat bilder på nya vargvalpar i flera av de sörmländska vargreviren. Men exakt hur många valpar det rör sig om finns det ännu inget svar på.

– Inventeringen startar i oktober, först då får vi en bättre uppfattning, säger Markus Södling, viltvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Vargvalparna som fastnade på bild är hemmahörande i Sjundareviret vid gränsen till Stockholms län samt i de båda nya sörmländska reviren Gryten och Ulva.

– Vi visste inte om de nya reviren skulle finnas kvar i år men nu vet vi genom bilderna att det har kommit valpar där, säger Markus Södling.

Varg i Sörmland

Fjolårets valpar bildar nya revir

Ofta är det fjolårsvalpar som vandrar iväg och bildar nya revir. Om de nya valparna innebär att det kommer att bildas ytterligare nya revir i Sörmland nästa år vet han ännu inte.

– Det är det för tidigt att säga säkert. Maten kommer räcka för vi har stora klövviltsstammar i Sörmland. Det är snarare utrymmet som styr hur många revir det kan finnas. Reviren i Sörmland är redan mindre än i andra län och vargar tycker inte om att trampa på varandras bakgårdar, säger Markus Södling.

I klippet kan du se hur vargreviren har förändrats i Sverige sedan år 2000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Sörmland

Mer i ämnet