Personal på tryckeriet EKTAB varslas. Trycket av Sörmlands medias tidningar flyttas till Uppsala och Linköping. Foto: Otilia Bogen

Lokala tidningar ska tryckas på annan ort – 21 får lämna Eskilstunatryckeriet

Uppdaterad
Publicerad

Lokaltidningarna i Sörmlands media ska börja tryckas på annan ort och 21 personer på tryckeriet EKTAB blir utan jobb.

Nyligen köpte tidningskoncernen NTM upp Sörmlands media som består av Eskilstuna-Kuriren, Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren samt EKTAB som trycker morgontidningarna och reklamtryckeriet Österbergs.

Redan i januari flaggade ledningen om kommande uppsägningar. Chefredaktörerna Anna Falk och Marie Hillblom har redan fått gå, och nu bekräftar alltså EKTAB:s chef Tony Laine att det väntar stora neddragningar på tryckeriet.

– Hela nattskiftet läggs ner och annonsproduktionen flyttar till Norrköping, säger han.

Totalt innebär det här att 21 personer sägs upp på EKTAB. Det rör sig om ett tiotal tryckare och resten är annonsproducenter, enligt Sörmlands medias vd Jenny Hoflund Bergvall.

Ska tryckas i Linköping och Uppsala

NTM:s vd Lennart Foss berättar att tryckningen av tidningarna kommer att ske i andra orter. Eskilstuna-Kuriren kommer att tryckas i Uppsala och de övriga kommer att tryckas i Linköping.

Uppsägningsbesked

I januari lade NTM ett varsel om att sammanlagt ett 60-tal tjänster måste bort totalt i Sörmlands media. Sedan dess har fackliga förhandlingar pågått och i dagarna har berörda medarbetare fått besked om att de sägs upp. Det är nu också klart att ett 20-tal journalister kommer att beröras av uppsägningarna.

– Många medarbetare har jobbat länge och betytt väldigt mycket, så det är klart att det är en tuff period just nu, säger Jenny Hoflund Bergvall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer