Lagledaren Lotten Bergman bredvid Marie Sundkvist som via veterangänget i Eskilstuna basket hittade en väg tillbaka till sin favoritsport. Foto: SVT

Basketspelande ”tanter” efterlyser motståndare

Uppdaterad
Publicerad

De älskar sin basket, tränar två gånger i veckan och vill spela matcher. Men veterandamerna i Eskilstuna basket saknar motståndare. Nu vädjar de till klubbar i närheten att starta liknande lag.

Det är i klubben Eskilstuna baskets damsektion som det sedan över tio år tillbaka finns ett populärt B-lag, elller ”tantlaget”, som de själv kallar sig. I nuvarande trupp varierar födelseåren från 1964 till 1994.

Finns erfarna spelare

Kravet är att man i någon form ska ha spelat basket tidigare. Vissa av spelarna har landslagsmeriter.

Sportfredag

– Man kanske har fött barn, lagt av eller liknande och vill komma och lira. Det är bara på skoj men samtidigt blodigt allvar, säger lagledaren Lotten Bergman.

Närvaron på träningarna i Bollhuset i Årby kan variera men uppslutningen är ändå så pass att man utan vidare kan ställa upp ett lag för matcher. Problemet är bara att det är svårt att få tag på motståndare.

Något motsvarade damlag finns inte i Sörmland och knappt i de angränsande länen heller. Nödlösningen har blivit att spela i ungdomsserier, men det ses inte som en optimal lösning.

– Vi är totalt ensamma. Det finns ingen annan klubb. Vi hade ju gärna sett att Flen till exempel startade ett lag, säger Lotten Bergman.

TV: Se hela reportaget i SVT Play

Uppmanar andra

Basketaktiva städer som Köping och Västerås ligger också nära, även om de är i andra distrikt, men där finns inte heller några motsvarande lag.

– En uppmaning till alla som läser och ser detta är att starta tantlag, säger Lotten Bergman.

Eskilstuna Basket

– Bildades 1956

– Klubben har över 500 medlemmar

– Håller till i Bollhuset i stadsdelen Årby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sportfredag

Mer i ämnet