Grillat vildsvin till lunch på Bolindergården när man serverades kött efter vildsvinsnatta 2020.

Vildsvinsnattas tredje upplaga gav 33 vildsvin till äldreomsorgen och skolan

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundet Södermanlands initiativ Vildsvinsnatta hölls nyligen för tredje året i rad. 44 vildsvin fälldes av totalt 212 anmälda jägare. Av dessa donerades 33 vildsvin till äldreomsorg och skola i sex kommuner runt om i länet.

Det är dock inte alla kommuner som får vildsvinskött donerat till sig. För att få det var man tvungen att anmäla sig, något som Nyköping, Strängnäs, Gnesta, Trosa, Katrineholm och Flen hade gjort. Dessa fick samtliga 60 kilo kött var som går till äldreomsorg och skola. Charlotte Prennfors, vice ordförande i Jägareförbundet Södermanland, tycker att det är tråkigt att inte alla kommuner är med och tar del av det kött som doneras.

– Det är synd när köttet doneras. Det är viktigt att skolbarnen får prova viltkött. Det är inte alla som har tillgång till det annars. Sedan för våra äldre, det är nog många av dem som ätit mycket viltkött och uppskattar det ofantligt mycket, säger hon.

Avskjutningshjälp och kött

Grundtanken bakom Vildsvinsnatta är tudelad. Dels vill man hjälpa lantbruket med avskjutningshjälp då vildsvinen skadar mångas jordbruk. Men man vill också visa vilken tillgång köttet är.

– De gör ju skada för lantbrukarna. All respekt till de som får mycket förstört. Men det blir lätt så när man hör mycket om alla sattyg de gör, då får människor en negativ bild. Rent livsmedelsmässigt så är de en stor tillgång, säger Charlotte Prennfors, som också är oppositionsråd i Vingåker för moderaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.