Modernare bussar med wifi och laddningsuttag för mobiltelefoner kommer snart att trafikera stora delar av Sörmland. Foto: Arkivbild

Wifi och elbussar när linjetrafiken får nytt avtal

Publicerad

Alla bussar i södra och västra Sörmland får wifi när ett nytt busstrafikavtal träder i kraft i augusti 2019. Dessutom kommer stadstrafiken i Katrineholm, Flen och Nyköping att trafikeras av elbussar.

Nobina Sverige blir det bolag som får köra bussarna i södra och västra Sörmland från och med augusti 2019. Avtalet sträcker sig över tio år och är värt ungefär 2,5 miljarder kronor.

Fler mindre fordon

Avtalet gäller för tidtabellslagd linjetrafik i Nyköping, Oxelösund, Trosa, Gnesta, Katrineholm, Vingåker och Flen.

Totalt inkom åtta anbud under upphandlingsprocessen, som alltså nu är klar. Upphandlingen innebär modernare bussar med wifi och stadstrafiken i Katrineholm, Flen och Nyköping kommer att trafikeras av elbussar.

Dessutom kan fler mindre fordon komma att trafikera sträckor där färre resenärer åker.

”Ger nöjdare resenärer”

– Eftersom ersättningen till trafikföretagen baseras mer på deras faktiska leveranser mot kunden hoppas vi att vi kommer att kunna ha en punktligare trafik som ger nöjdare resenärer, säger Åsa Bjerke, avdelningschef för strategisk utveckling och analys på Sörmlandstrafiken.

Hur viktigt är ett sådant här avtal med modernare och miljövänligare fordon för framtiden?

– Alla avtal behöver moderniseras. Vi har försökt formulera avtalet så att vi inte detaljstyr. Det är en bransch i stor teknikutveckling och därför vill vi att avtalet ska kunna leva även om det sker stora tekniska framsteg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.