Foto: SVT arkiv

X-cons Eskilstuna lägger ner verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunas demokratipris gick 2016 till X-cons, men nu bara ett drygt halvår senare tvingas föreningen att lägga ner.

X-cons som i grunden består av före detta kriminella och missbrukare som hjälper varandra tillbaka till samhället, startade sin verksamhet i Eskilstuna 2014.

Föreningen har haft sina lokaler i Fröslunda i Eskilstuna där ett 50-60-tal medlemmar träffats, fikat och åkt på aktiviteter med mera. Men nu är det slut med det.

– Det har varit ett tungt sista halvår, vi har inte haft en fungerande styrelse, flera vill hoppa av och ingen vill ta över, så vi blev tvungna att lägga ner, säger Bosse Karlsson avgående ordförande i X-cons Eskilstuna.

Beslutet växte fram

Beslutet att lägga ner växte fram under hösten och i januari skickade man in sina papper till Skatteverket och i måndags fick Bosse Karlsson svar, att nu är det klart, de är officiellt nedlagda.

– Det känns inte alls bra, jättetrist att lägga ner, säger Bosse Karlsson.

Men vad beror det på att så få vill bli medlemmar och ännu färre vill engagera sig i styrelsen?

– Dels handlar det om lokalen som var för liten för att driva någon verksamhet i och föreningsbidraget räckte inte till något större.

Vill inte ha kvar stämpeln

Finns det rädslor?

– Visst är det så, vissa engagerar sig gärna ett tag men sen vill man inte ha stämpeln på sig längre som fd kriminell eller missbrukare, man kanske bildar ny familj och så och egentligen är det ju den utvecklingen man vill ha hos människor, säger Bosse Karlsson.

Så då har ni ju egentligen lyckats då?

– Haha, nja på sikt kanske man kan starta upp igen, men något nytt som inte bara är för kriminella och missbrukare, säger han.

Men om någon nu vaknar till och vill fortsätta?

– Då får man starta upp en helt ny organisationen, vi har gjort ett riktigt avslut och lämnat tillbaka våra bidrag till kommunen och sagt upp och lämnat lokalen, säger Bosse Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.