Fidan Cileli från X-cons berättar att hon fällde en tår under det sista mötet. Foto: SVT arkiv

Nattvandringarna fortsätter trots nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Det var en stolt Fidan Cileli från X-cons som i fjol tog emot Eskilstunas demokratipris. Nu är hon bedrövad över nedläggningen av föreningen men gläds åt att nattvandringarna fortsätter.

– Jag är jätteledsen att vi läggs ner, men nattvandringarna som vi fick pris för fortsätter och det är jag glad för, säger Fidan Cileli som var initiativtagare till nattvandringarna.

Planen nu är att fortsätta nattvandra i Robertstorp, utöka nattvandringarna till Nytorp och Lagersberg, men att eventuellt dra sig ur Fröslunda.

Fröslundaborna får själva ta över nattvandringarna

– Jag kommer inte att hinna med nattvandringar där också, men kanske kan de boende där skapa en egen nattvandrargrupp, säger Fidan Cileli.

Varför tror du att intresset minskat och ni måste lägga ner X-cons?

– Eskilstuna kanske är för litet och när folk pratar med anhöriga vill man inte gärna berätta att man är med i X-cons. Namnet förknippas med kriminella och missbrukare och folk blir rädda för det. Men när jag kommer som Fidan och som nattvandrare då är det ingen som blir rädd, säger Fidan Cileli.

Hade hoppats på utökning – inte nedläggning

Fidan hade hoppats att kunna utöka X-cons verksamhet från nattvandringar, medlemsaktiviteter och frivårdsverksamhet till att även besöka fängelser, men av det blir det nu inget.

– Jag har verkligen brunnit för det här och jobbat både mycket och gratis för föreningen, medlemmarna och för kriminalvården med att ta emot personer med fotboja men det kan jag inte fortsätt med nu. Jag fällde faktiskt en tår på det sista mötet, säger Fidan Cileli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.