Norra torget kommer att ligga i slutet av Bondegatan. Foto: Sweco

1.240 nya lägenheter på Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att det blir bostäder istället för bussgarage på östra Södermalm. Bygget har diskuterats i över tio år men nu är det klubbat, 1.240 nya lägenheter ska byggas sju helt nya kvarter.

I det gamla industriområdet i slutet på Bondegatan står SL:s bussdepå, den kommer nu att rivas och lämna plats till 1.240 nya lägenheter.

– Det är ett omfattande rivnings- och saneringsarbete där bussdepån nu ligger. Men om allt går enligt planera så kommer det nya bostadsområdet stå färdigt om drygt fyra år, säger Arne Fredlund, planchef på Stockholms stadsbyggnadskontor.

665 nya hyresrätter

Det blir nästan som en helt ny stadsdel i sju kvarter. Husen kommer att bli fem till tio våningar höga och av de 1.240 lägenheterna kommer 665 att bli hyresrätter. Det planeras också förskolor och livsmedelsbutiker i kvarterets bottenvåningar.

Förändringar i förslaget

Det har gjorts en del förändringar i det slutgiltiga förslaget som kommunfullmäktige nu har godkänt mot tidigare planer. De viktigaste är att Bondegatan nu ansluter till Tegelviksgatan på samma marknivå och att ”flyglarna” i kvarter 6 och 7 mot södra delen av parken utgått.

Om planen inte överklagas vinner den laga kraft under våren 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.