Så här ska Applebutiken se ut enligt senaste förslaget. Bilden är ett montage. Foto: Foster + Partners

1 700 har tyckt till – nästan alla är emot Applebutiken i Kungsan

Uppdaterad
Publicerad

Fredag 28 september är sista dagen för alla intresserade att säga till vad man tycker om planerna på en Applebutik i Kungsträdgården. På eftermiddagen hade det kommit in cirka 1 700 synpunkter, och man räknar med att det ska komma in fler under dagen. Och nästan alla är negativa.
– Det är otroligt många synpunkter som kommit in, vi brukar aldrig få in så här många. Det är nog nästan rekord, säger stadsplanerare Catarina Holdar.

Förra året röstade stadsbyggnadsnämnden ja till att gå vidare med planerna på att låta Apple bygga en butik i Kungsträdgården längs Hamngatan, där det idag ligger en restaurang, och det har väckt starka känslor hos stockholmarna.

”Nära stockholmarnas hjärta”

Sedan i somras har det varit så kallat samråd, när alla får lämna synpunkter på förslaget, och staden har fått ta emot en enorm mängd åsikter. Vid midnatt fredagen 28 september är det deadline och under sista dagens eftermiddag hade cirka 1 700 stockholmare hört av sig.

– Vi förstår att att det är många synpunkter, det rör sig om Kungsträdgården. Det ligger nära stockholmarnas hjärta, den här platsen. Den är viktig.

Det här engagerar stockholmarna?

– Verkligen, och jag vill säga att även om folk är negativa så tycker jag det är roligt att folk tar sig tid att skriva och lämna in synpunkter till oss, det tycker jag är positivt.

Catarina Holdar säger att Kungsträdgården är viktig för stockholmarna.

Inte många gillar förslaget

Stadsbyggnadskontoret har redan börjat läsa synpunkterna, och vad folk tycker är redan mycket tydligt.

– Jag kan säga att det är väldigt negativa synpunkter. En och annan är positiv men de är i en absolut minoritet.

Vad är folk emot?

– Det handlar om kärnfunktionen, att man förändrar funktionen från restaurang till butik. Folk vill inte ha en affär där, man tycker väl att en restaurang är mer publik.

Catarina Holdar och hennes kollegor läser alla synpunkter, något som kommer ta tid. Sedan sammanställer de alla synpunkter och presentera redogörelsen för politikerna i stadsbyggnadsnämnden. Och synpunkterna spelar roll, säger hon.

– Absolut, vi kommer ju i kontakt med människor vi inte skulle ha kommit i kontakt med annars, sådana som vi inte pratat med. Man ska verkligen inte tro att synpunkterna inte betyder något för det gör det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Applebutik i Kungsträdgården

Mer i ämnet