Foto: Foster+Partners

Applebutik i Kungsan – allmänhetens tur att säga sitt

Uppdaterad
Publicerad

För högt och stort ansåg stadsbyggnadsnämnden för drygt ett år sedan – men igår gav nämnden klarttecken och arbetar vidare med det nya förslaget. Nu har allmänheten chansen att säga sitt.

Det var förra våren som stadsbyggnadsnämnden röstade ja till att Apple får bygga en ny butik i Kungsträdgården – men budskapet var också att byggnadens utformning måste ses över och omarbetas rejält.

Efter att byggnaden har minskat både i höjd och bredd beslutade igår stadsbyggnadsnämnden att förslaget ska gå på samråd, där alla får chansen att säga sitt.

– Vi tycker att byggnaden har blivit bättre men den inte är riktigt färdig och klar i mötet med parken, säger Roger Mogert (S), borgarråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

”En av de soligaste och finaste platserna”

Dataföretaget Apple har köpt ett hus i Kungsträdgården med byggrätt som gör det möjligt att bygga nytt. Redan i första förslaget tyckte stadsbyggnadsnämnden att det bland annat saknades ett kafé i byggnaden.

– Det här en av de soligaste och finaste platserna i Stockholm. Jag vill ha en servering och att man ska kunna sitta intill dammen. Det är inte klart än och där har man inte riktigt lyssnat. Det måste lösas. Vi kan inte godta byggnaden om platsen blir sämre, säger Roger Mogert (S).

KD vill hitta ny plats

Samtliga partier är för förslaget – utom Kristdemokraterna.

– Det är fel plats. Vi vill se en öppen park. Vi röstade för att inleda ett samtal med Apple för att hitta en annan plats till exempel nya Slussen eller Medis, säger Erik Slottner (KD) ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Om det kommer många kritiska punkter på förslaget så kan nämnden säga nej till byggnaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Applebutik i Kungsträdgården

Mer i ämnet