Foto: Apple/Foster + Partners

Ja till Apple-butik till Kungsan – men annan byggnad

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i stadsbyggnadsnämnden röstade ja till en Apple-butik i Kungsträdgården på torsdagen. Men förslaget måste omarbetas rejält.

It-jätten Apple vill etablera sig mitt i Stockholms hjärta och öppna sin första flaggskeppsbutik i Norden i Kungsträdgården. På torsdagen röstade majoriteten fram ett ja till förslaget, som innebär att restaurangen TGI Fridays kommer att ersättas av Apple.

– Man kan påbörja ett planarbete. Apple har köpt ett hus och där finns det redan en byggrätt idag. Men vi ställer höga krav om det här ska vara möjligt. Det är en svår offentlig plats, säger Roger Mogert (S), Stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

Den nya Apple-butiken måste ha två olika framsidor. Mot Hamngatan kan man ha en kommersiell front, men inte mot Kungsträdgården.

– Från Kungsträdgården ska du mötas av café och servering. Det ska upplevas som en offenlig plats, säger Roger Mogert (S).

Alla är inte nöjda

Men alla partier inom Alliansen, förutom Centerpartiet, anser att det finns lämpligare platser för en Apple-butik än Kungsträdgården. Kristdemokraterna föreslår bland annat att staden ska se över möjligheterna kring Norrmalmstorg.

– Platsen ligger i Kungsträdgårdens absoluta närhet och skulle vara välförtjänt av ytterligare verksamhet. Norrmalmstorg är ett relativt stort torg utan några större mötesplatser och används i huvudsak som passage för att ta sig vidare till andra platser, säger Erik Slottner (KD), gruppledare i Stockholms stadshus.

Varför är ni emot förslaget om Apple i Kungsan?

–  Vi förordar istället en öppen plats där Kungsträdgården blir en integrerad del av stadslivet som öppnar upp sig mot Hamngatan. En utservering med en mindre kafébyggnad kan tänkas passa in på platsen för att skapa underlag för folkliv, men det ska i så fall vara en avsevärt mycket mindre byggnad än dagens.

– Om Kungsträdgården öppnas upp från Hamngatan och därmed låter parken möta stadslivet på ett tydligare sätt skulle det bli en stadspark värdig sitt namn, säger Erik Slottner (KD).

”Långt ifrån klart”

– Det här är en start på ett arbete, men det är långt ifrån klart. Vi kommer att ställa hårda krav och nu måste planen omarbetas. Vi måste se över volym, höjd och bredd på byggnaden. Om Apple vill bygga är det våra förutsättningar som gäller, säger Roger Mogert (S), Stadsbyggnads- och kulturborgarråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.