Apples glaskub på Fifth Avenue i New York. Foto: AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Apple vill öppna flaggskeppsbutik i Kungsan

Uppdaterad
Publicerad

IT-jätten Apple vill nu etablera sig mitt i Stockholms hjärta, och öppna sin första flaggskeppsbutik i Norden i Kungsträdgården.

Butiken planeras ligga på samma plats där idag restaurangen TGIF ligger och bli en spektakulär glasbyggnad, en byggnad som företaget hoppas ska bli en turistattraktion i sig, precis som deras New York-butik som är en glaskub.

Enligt Expressen ligger Apple-chefen Angela Ahrendts själv bakom förslaget.

– Stockholm är en fantastisk stad av innovation och vi känner en stor ära över att få möjligheten att bidra till samhället där, säger Angela Ahrendts i ett uttalande till Expressen.

Presenteras i vår för politikerna

Enligt stadens stadsbyggnadsdirektör Anette Scheibe Lorentzi har Apple förvärvat tomträtten av en privat fastighetsägare och har kommit med ett förslag till Stockholms stad om en planändring för att bygga sin butik.

– Det är klart det är ett spännande projekt, men vi behandlar det här ärendet som med alla andra, säger Anette Scheibe Lorentzi till SVT.

Nu kommer Stockholms stad påbörja en formell planprocess med ett start-PM som kommer att presenteras för politikerna i byggnadsnämnden i vår.

Stockholms stads finansborgarråd Karin Wanngård (S) skriver i ett mejl till tidningen att hon gläds över att Apple vill etablera sig mer i staden.

– Det visar på vår attraktivitet, att globala aktörer vill förknippas med Stockholm.

Planerna kommer att presenteras officiellt i helgen då Apple ordnar en utställning på Kulturhuset.

Bryter långvarig restaurangtrend

Om det byggs enligt planerna kommer Applebutiken bryta en långvarig trend, sedan femtiotalet har det legat en restaurang på platsen. I samband med stadens 700-årsjubileum år 1953 byggdes här en restaurangpaviljong som blev kvar,  och sedan på 80-talet byggdes en permanent byggnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Applebutik i Kungsträdgården

Mer i ämnet