Matilda Westeman och Vera Bodén vill inte ha en Apple-butik i Kungsan, men gärna någon annanstans. Foto: SVT

Applebutik eller inte – nu ska medborgarna tycka till

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill egentligen stockholmarna att Kungsträdgården ska vara? Frågan har aktualiserats av att teknikbolaget Apple tänkt bygga ett hus i ena änden av parken. Nu vill Akademin för landskapsarkitektur skapa en diskussion om platsen.

Idag ligger en restaurang i den änden av Kungsträdgården som gränsar till Hamngatan. Planerna är att restaurangen ska rivas och ersättas med en butik från det amerikanska teknikbolaget Apple. Nu vill Akademin för landskapsarkitektur få stockholmarna att tycka till i frågan.

– Vi drar igång en idéinsamling där vi vill ha in medborgarnas egna skisser och tankar om vad Kungsträdgårdens kan bli om man får tänka helt fritt, säger landskapsarkitekten Lisa Runnérus.

– Man skulle kunna göra helt andra saker här än att ha en restaurang eller en butik. Vi bestämmer inte vad folk ska tycka men vi ser andra möjligheter och vill att de ska komma fram, säger Bengt Isling, arkitekt vid Akademin för landskapsarkitektur.

Inte alla som är övertygade

Och att döma av de som SVT Nyheter Stockholm har pratat med så har Apple några kvar att övertyga.

– Något som är kommersiellt tycker jag inte passar i den här parken. Restaurangen är inte så extremt kommersiell som en butik är så det här tycker jag inte alls låter bra, säger Gunnar Sem.

– Jag tycker det är bra som det är, när folk sitter och äter och tittar ut genom vattnet, säger frun Birte Sem. 

Landskapsarkitekternas projekt går under namnet ”Tänk om Kungsan” och idéerna som kommer in kommer att ställas ut i Kulturhuset, och de kommer också att lämnas in som ett samrådsyttrande till Stockholms stad.

– Vi vänder oss till alla och vi har inga krav på vad man kan lämna in, idag fick jag till exempel ett mejl om att någon vill ha en skejtpark där Apple-butiken skall ligga, säger Bengt Isling.

– Man kan ju ifrågasätta kommersialiseringen av det offentliga rummet, det här är kanske Stockholms viktigaste offentliga rum och därför skulle vi vilja lyfta frågan och verkligen fundera på om det här är det bästa förslaget för Kungsträdgården, säger Lisa Runnérus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Applebutik i Kungsträdgården

Mer i ämnet