Foto: Pia Heick/SVT

Tio miljoner ton berg har sprängts bort

Uppdaterad
Publicerad

Över tio miljoner ton berg har sprängts bort för att ge plats åt den nya containerhamnen i Norvik – ett område som blir lika stort som Gamla stan i Stockholm. Nu arbetar runt 350 personer från hela världen med bygget som nått halvvägs.

Bygget av den nya godshamnen Norvik i Nynäshamn pågår för fullt. När allt är klart väntas hamnen att försörja hela Mälardalsregionen.

– Det är ett mastodontbygge som pågår här i Nynäshamn. Norvik kommer att bli tillräckligt stort för att försörja Stockholm och hela övriga Mälardalen med varor, säger Magnus Sjöberg som är projektchef på Stockholms hamnar.

Containerhamnen i Norvik
Här sprängs och schaktas det fram en ny järnväg. Foto: Pia Heick/SVT

Bygget kommit halvvägs

Sprängningen och muddringen är i stort sett klar, vilket innebär att bygget kommit halvvägs. Nu arbetar runt 350 personer från hela världen med att bygga 1400 meter kaj, tullhus och en 2,5 kilometer ny järnväg i hamnen.

– Kompetensen att bygga hamn är inte så utbredd i Stockholmsområdet, så väldigt många kommer utifrån. Bland annat har vi ett 50-tal personer på plats från Pajalagruvan. De är specialister på att spränga berg och bana plats för järnvägen, säger Magnus Sjöberg.

Specialister från hela världen finns på plats för att bygga hamnen. Foto: Pia Heick/SVT

Öppnas om två år

3,7 miljarder kronor kostar bygget av Norvik. När allt står klart om två år, så kommer containerterminalen i Frihamnen i Stockholm att stängas. Verksamheten flyttas i stället ner hit till den nya godshamnen.

– Nio av tio varor som vi konsumerar transporteras till oss via sjön. När hamnen i Norvik står klar kommer färre varor att behöva transporteras på järnväg och landsväg från hamnarna i södra och västra Sverige, eftersom de kan tas ända fram hit sjövägen, säger Magnus Sjöberg.

Nio av tio varor som vi konsumerar transporteras hit sjövägen. Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Containerhamnen i Norvik

Mer i ämnet