”Jag kunde inte andas så bra”. Hör pojken berätta. Foto: SVT

Elevassistent satte sig på 10-åring: ”Kunde inte andas så bra”

Uppdaterad
Publicerad

En tioårig pojke i södra Stockholm blev vid flera tillfällen kränkt av personalen på skolan, det har Barn- och elevombudet kommit fram till.

– Det var fruktansvärt att lämna honom till skolan, berättar pojkens mamma.

”Han satte sig på mig med armarna över huvudet och händerna ihop. Det var obehagligt och jag kunde inte andas så bra”.

Citatet kommer från en bandinspelning där en tioårig pojke i södra Stockholm berättar om en jobbig dag i skolan för sin mamma. En i skolpersonalen har blivit arg på honom, tryckt ner honom mot golvet och satt sig på honom.

Det är en av flera kränkningar mot pojken som till slut ledde till att skolan fick betala 25.000 kronor i skadestånd.

”Fröken hatar mig”

I beslutet från Barn- och elevombudet står det att pojken vid flera tillfällen hade blivit kränkt i skola. Förutom att trycka ner honom mot marken ska en lärare vid ett annat tillfälle bland annat sagt till honom att ”det finns speciella skolor för barn som er”.

Hemma började pojken tala illa om sig själv.

– Han började prata om sig själv i väldigt negativa termer och började säga saker som: Fröken tycker att jag är dålig, jag är en sopa och de hatar mig, säger pojkens mamma som vill vara anonym.

Från skolan upplevde hon att de inte fick någon respons efter att de gjorde sin anmälan. 

”Fruktansvärt att lämna honom till skolan”

– Det var som att vi bara tappade honom, han slutade prata med oss. Han blev blek och hade alltid ont i magen. Vi fick en känsla av att det var något som inte stämde och det var fruktansvärt att lämna honom till skolan. Han var så liten och försvarslös, berättar pojkens mamma.

Hennes ögon fylls med tårar.

Vad är det som gör dig ledsen nu?

– Det känns som att vi svek honom för att vi fortsatte skicka honom till skolan så länge. I början låg vi väldigt lågt för vi inte ville hamna i konflikt med skolan, vi trodde inte det var bra. Det är så många månader som vi skickade honom till ett ställe där han blivit illa behandlad, det känns fruktansvärt.

Började i ny skola

Efter sommarlovet började pojken på en ny skola.

– Det har gått jättebra, det har inte varit några problem och han börjar bli sig själv igen. Han gillade skolan förut och nu är det som att det har börjat glittra i hans ögon igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.