100-åriga ”Rödingarna” hotade i Solna

Publicerad

Den borgerliga majoriteten i Solna vill riva två skyddsklassade hus de så kallade Rödingarna, men förslaget väcker starka känslor.

– Det är förjävligt, det är vackra hus, kulturhus, säger Rose-Mari Sundquist som bor i Solna.

Högsta skyddsklass
Bara ett stenkast från Friends Arena ligger två av de fem hus som nu kan komma att rivas. Solna kommun har i sin egen kulturmiljöklassning tilldelat husen den högsta skyddsklassen.

– De måste rivas eller flyttas och det beror helt enkelt på att vi måste lösa trafiken till Friends Arena och Arenastaden, säger Anders Ekegren (FP) som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Det ska byggas men inte till vilket pris som helst, man måste se att det finns andra värden, vi har en historia och naturvärden. De som bor här i Solna måste kunna uppskatta saker också. Det säger Martin Eliasson (S), 2:e v ordf stadsbyggnadsnämnden.

(S) vill se fyrvägskorsning
I detaljplanen från 1987 var det de ledande socialdemokraterna som föreslog att husen skulle rivas. Idag har partiet ändrat sig och vill istället se en fyrvägskorsning och låta husen stå kvar.

– Den där fula Friends Arena kan de riva tycker jag, tillägger Solnabon Ros-Mari Sundquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

”Rödingarna”

Mer i ämnet