Dagen efter dödsolyckan var det många som lämnade blommor och tände ljus vid olycksplatsen. Foto: Fredrik Larsson/SVT

11-årig pojke dog efter att ha blivit påkörd i Märsta – nu väcks åtal

Uppdaterad
Publicerad

I juni 2023 körde en nu 28-årig man på en 11-årig pojke i Märsta. Idag åtalas mannen för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Mannen, som var 27 år vid tillfället, åtalas för att ha kört på pojken som cyklade över ett övergångsställe. Pojken skadades allvarligt och avled senare av skadorna.

Mannen var inledningsvis anhållen men släpptes av åklagaren eftersom han gjorde bedömningen att utredningen inte krävde att mannen var frihetsberövad. Utredningen är nu slutförd och åtal väcks för brotten vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

– Förundersökningen har enligt min uppfattning visat att mannen har varit oaktsam när han passerade övergångsstället. Det krävs ett större mått av försiktighet vid ett obevakat övergångsställe och han har genom påkörningen orsakat pojkens död, säger statsåklagare Daniel Suneson.

Enligt åklagaren var mannen inte påverkad av droger eller alkohol under körningen.

– Det har skett en kollision som inte borde ha skett om man hade anpassat hastigheten. Passerar man ett övergångsställe så ställs det höga krav på den som kör en bil, säger Daniel Suneson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.