Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Berselius var domare i målet med den 14-åriga flickan – här berättar han vad som avgjorde domen. Foto: SVT

Nya prejudikatet kan häva systrarnas utvisning

Publicerad

En vägledande dom i Sveriges högsta migrationsinstans kan påverka Rudmila och Montahas möjligheter att få stanna i Sverige. Med hänvisning till barnets bästa fick en 14-årig flicka och hennes föräldrar, som hade uppehållit sig illegalt i Sverige under hela flickans liv, uppehållstillstånd av Migrationsdomstolen. Det är första gången barnkonventionen fått en avgörande betydelse i ett utvisningsärende.

Familjen hade flytt Libanon 2004, men fick avslag på sin asylansökan i Sverige. De valde ändå att stanna i Sverige och under tiden föddes deras yngsta dotter, som nu är 14 år gammal.

Migrationsöverdomstolen är den högsta instansen för migrationsärenden och tar bara upp någon procent av ansökningar om prövningstillstånd. Utvisningsärendet med familjen från Libanon sågs som en chans att för första gången pröva utlänningslagen mot barnkonventionen (barnrättslagen). Det slutade med att Migrationsöverdomstolen gick emot Migrationsdomstolen i Göteborg och i december 2020 beviljades föräldrarna och den 14-åriga flickan uppehållstillstånd.

Domen har blivit prejudicerande för hur Migrationsdomstolen och Migrationsverket ska tolka och tilllämpa barns rätt i framtida utvisningsärenden.

I klippet berättar domaren Björn Berselius om barnkonventionens roll i beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer