Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har ingen där som kan hjälpa oss” – hör systrarna berätta om tanken på att behöva lämna skola och vänner för ett liv i Bangladesh. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Tonårssystrarna Rudmila och Montaha utvisas efter fem år i familjehem

Uppdaterad
Publicerad

Systrarna Rudmila, 16, och Montaha, 13, har bott i Sverige under större delen av sina liv. Sedan 2016 har de varit placerade i familjehem då deras mamma lider av psykisk ohälsa och socialtjänsten har bedömt att hon inte är kapabel att ta hand om sina döttrar. Men trots detta ska Rudmila och Montaha nu utvisas till Bangladesh – tillsammans med mamman.

För nio år sedan kom Rudmila och Montaha, då sex och tre år gamla, till Sverige med sin mamma. Hon ansökte om uppehållstillstånd, men fick avslag. Trots detta stannade hon i Sverige med sina två döttrar, som papperslös. En tid senare började mamman må psykiskt dåligt och socialtjänsten beslutade att Rudmila och Montaha skulle placeras i familjehem.

Men i september ifjol tog Migrationsverket beslut att systrarna ska utvisas från Sverige – tillsammans med sin biologiska mamma som de knappt träffat på fem år. I beslutet skriver Migrationsverket att eftersom barnen inte är placerade enligt lagen för vård av unga (LVU) ska det antas att planen är att de ändå ska flytta hem till sin mamma så småningom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialtjänsten tycker att utvisningen är en stor feldömning, men Migartionsverket håller inte med. Så här motiverar Migrationsverket beslutet. Foto: Pressbild

Socialtjänsten: “En stor felbedömning”

Men här är två myndigheter oense. LVU saknas på grund av att familjehemsplaceringen var frivillig, alltså godkänd av deras mamma. Socialtjänsten anser att Migrationsverket har missuppfattat deras arbetssätt– att ett LVU saknas innebär inte att mamman är mer lämpad att ta hand om sina barn. Socialtjänsten håller istället fast vid sin bedömning av mammans situation:

”Vi ser ingenting som ger oss anledning att tro att den kommer att förändras inom den närmaste tiden.” , skriver socialtjänsten i ett uttalande till SVT.

De är därför kritiska till Migrationsverkets beslut:

”De gör en stor felbedömning och flickorna borde få stanna i Sverige”.

Illegala vistelsen väger tungt 

Det är i slutändan statens ”intresse av att upprätthålla en reglerad invandring” som väger tyngre än Rudmila och Montahas rätt till att behålla sitt privatliv i Sverige, enligt Migrationsverket.

Att deras mamma har uppehållit sig illegalt i landet under nio år väger tungt mot rätten att få stanna. Men att barnen får ta konsekvenserna av mammans val bryter enligt systrarnas juridiska ombud mot barnkonventionen. Även socialtjänsten kritiserar att denna omständighet används i beslutsunderlaget för barnen.

Se intervjun med systrarna och deras juridiska ombud, i videoklippet ovan

SVT har haft kontakt med Rudmilas och Montahas mamma som säger att hon lever under dödshot från sin förre man i hemlandet. Om de får uppehållstillstånd hoppas hon på att återförenas med döttrarna i framtiden.

Beskedet om utvisningen kom i september 2020. Detta har överklagats till Migrationsdomstolen där det i skrivande stund handläggs.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har avböjt intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer