Noah Mensah, 14, har själv utsatts för rasism i skolan. Hör honom berätta om sina erfarenheter. Foto: Cheyma Moufid/SVT

Noah, 14, har blivit utsatt för rasism i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Friends senaste rapport visar att mobbning i skolan ökar och etnicitet är den vanligaste orsaken till att barn och unga trakasseras. 14-åriga Noah Mensah har själv blivit utsatt och tycker att skolan borde ta ett större ansvar för att motverka rasism.

Noah Mensah från Upplands Väsby har egna erfarenheter av att utsättas för rasism i skolan och att känna sig utanför på grund av hur han ser ut. Han vill att kunskapen inom ämnet ska öka.

– Jag tycker att man borde arbeta mer med samhällskunskap för att lära sig om hur samhället är uppbyggt och hur man ska behandla andra. Det borde vara ett ämne.

Förutom mer undervisning i ämnet vill han att lärare och skolpersonal blir mer medvetna och involverade, för att till exempel inte ta parti utan att veta vad som kan ligga bakom en viss händelse.

– Om de inte har varit involverade så kanske de ställer sig vid ena partens sida. Det måste inte alltid vara rasistiskt men ibland kan det vara det. Jag tycker att man måste fokusera på helheten istället för på personen och dess bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.