Foto: SVT

Carros son sköts till döds – nu vill hon varna andra

För tre veckor sedan sköts 15-åringe Robin till döds i Akalla.
Nu vill pojkens mamma att fler ska engagera sig för att stoppa våldet och idag anordnade hon en manifestation i Kista.

– Politikerna måste börja engagera sig i utsatta områden. De här ungdomarna är vår framtid, säger Robins mamma Carro.

Den 19 januari sköts 15-åriga Robin till döds utanför familjens hem i Akalla. Hans storebror blev allvarligt skadad och befinner sig fortfarande på sjukhus. Enligt Carro hade den äldre sonen tidigare rört sig i kriminella kretsar men lämnat det livet bakom sig och att Robin aldrig rört sig i den världen.

– Han var som vilken 15-åring som helst. Robin ville alla väl. Han ville inte ens börja med kampsport för att han inte gillade våld.

Försökte skydda sin bror

Carro befann sig i USA på bröllopsresa när hon fick det tragiska beskedet. Hon satte sig på första planet hem och berättar att det var den värsta resan hon gjort i hela sitt liv.

Carro berättar att vittnen sagt till henne att Robin försökte skydda sin bror när han blev skjuten i ansiktet.

– De gick bara ned för att röka. Jag trodde aldrig att något sånt här skulle kunna hända mina söner. Ett slagsmål kanske men inte det här.

Vad har du som förälder för ansvar för det som hände?

– Jag kanske borde luskat ut om det fanns mer problem. Jag har lagt skulden på mig själv hundra gånger nu.

Eskalerande gatuvåld

Familjen hade flyttat från Rinkeby till Akalla. Carro trodde att barnen skulle få en tryggare uppväxt där men nu tycker hon tycker att våldet eskalerat till fler områden. Hon anser det finns för mycket vapen i omlopp och att utanförskapet lett till en ökad frustration och ett eskalerande gatuvåld.

– Ungdomarna får inte rätt hjälp i tid. Gör man något kriminellt så händer inget. Socialtjänsten eller polisen agerar inte tillräckligt. Alla föräldrar klarar kanske inte av att ta itu med barnen. Många i orterna kommer från länder där det varit krig och de lever själva med trauman.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för dådet och inte heller något motiv till varför just Robin och hans bror attackerades.

Barns liv värderas olika

Carro tycker att samhället glömt bort de mer utsatta områderna i Stockholm. Att ett liv värderas olika beroende på var du bor i stan. Hon tycker att media knappt skrivit något om hennes son, jämfört med andra fall där ett barn har dödats.

– Det är ingen som reagerar, varken politiker eller media. Är inte mina barn lika mycket värda som ett barn från Östermalm?

Minnesfond i Robins minne

Nu ska Carro starta en minnesfond i Robins minne och jobba mot gatuvåldet i Stockholm. Trots den djupa sorgen säger hon att hon måste kämpa vidare för hennes andra barn. Nu hoppas hon få fler föräldrar att engagera sig.

– Den här veckan var det mina barn. Nästa kan det vara någon annans. Görs inget nu så kommer våldet bara att fortsätta. Jag kan inte skrika ensam, jag behöver flera hundra som skriker ihop med mig.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer