Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagaren Henrik Söderman om den omfattande utredningen – som ändå tvingades välja bort en rad misstänkta svartkontraktsaffärer. Foto: Rasmus Ejneberg/SVT

15 personer åtalas i stor svartkontraktshärva

Uppdaterad
Publicerad

Med 15 åtalade personer, mer än 130 förhörda personer och ett förundersökningsprotokoll på tusentals sidor är fallet ett av de största i Sverige när det kommer till svarta lägenhetsaffärer. Förstahandskontrakt på attraktiva adresser i Stockholms innerstad har sålts för miljonbelopp och nu riskerar de misstänkta att få betala tillbaka svidande belopp.

Det är framför allt en mor och dotter, 53 och 31 år gamla, som beskrivs som hjärnorna bakom de svarta lägenhetskontrakten. Den största affären ska enligt åklagaren handla om en 200 kvadratmeter stor lägenhet i Vasastan, där hyreskontraktet såldes för ungefär två miljoner kronor.

SVT har tidigare intervjuat modern och dottern, som menar att de har haft en rådgivande roll och att pengarna de fått i ersättning delats upp mellan många olika mellanhänder. De är också kritiska mot att Skatteverket inte har undersökt alla inblandade parter och hur pengarna har fördelats.

Ytterligare 13 hyreskontraktsinnehavare åtalas för brott mot jordabalken för att ha sålt kontrakt.

Grov brottslighet

Bevisningen består framför allt av sms-konversationer som enligt åklagaren visar att kvinnorna varit högst drivande i brottsligheten. De anklagas för att ha hjälpt kontraktsköparna att få fram stora mängder kontanter, skenskrivit hyresgäster på renoveringskontrakt och förvillat hyresvärdar.

– Vi ser att det göder kriminalitet och lockar till sig grov organiserad brottslighet, säger Stefan Edin på polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Omfattande utredning

Enligt Skatteverkets utredning handlar det om 39 förmedlade lägenheter, från 2016 till mars 2019, men åtalet omfattar bara ett tjugotal.

– För att komma i mål har vi varit tvungna att begränsa antalet i materialet. Men vi kan se att det finns ett betydligt större antal affärer, säger åklagaren Henrik Söderman under dagens presskonferens.

Straffskalan är enligt åklagaren upp till två års fängelse. Den 1 oktober 2019 blev det straffbart att köpa svarta kontrakt, men eftersom åtalet handlar om en tidsperiod innan dess så är ingen av de åtalade köpare.

Se SVT:s intervju den huvudmisstänkta mamman och hennes dotter nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kvinnornas version av vad deras roll i den stora härvan med svarta hyreskontrakt varit. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer