Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nu 16-årige mannen var beväpnad med kniv och handskar när han överföll sin vän. Under måndagen dömdes han till tre års sluten ungdomsvård för mord. Foto: Arkivbild

16-åring knivmördade jämnårig i Älvsjö – döms till ungdomsvård

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni förra året knivhögg en 16-årig pojke en jämnårig pojke till döds i Älvsjö i Stockholm. Nu döms han till tre års sluten ungdomsvård.

Den mördade 15-årige pojken hittades av förbipasserande vid porten till sitt hus, eftermiddagen den 8 juni.

Pojkarna kände varandra från barndomen. Den mördade 15-åringen ska ha varit på väg till skolbal när 16-åringen, som vid tiden för händelsen också var 15, kommit till hans port och bråk uppstod. Under bråket knivhögg 16-åringen den 15-årige pojken med en kökskniv ett 40-tal gånger.

16-åringen har medgett att han utdelat knivhuggen, men hela tiden nekat till brott. Han menar i stället att han agerade i nödvärn och att han blev angripen av den jämnåriga pojken.

Led inte av psykisk störning

Men domstolen menar att 16-åringen inte utsattes för något brottsligt angrepp, bland annat klarlagt genom vittnesuppgifter. Redan vid rättegångens slut i december konstaterade rätten att övertygande bevisningen lagts fram att 16-åringen är skyldig.

Tingsrätten ville däremot att 16-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan dom. Den visade att pojken inte bedöms lidit av någon psykisk störning vid tiden för dådet.

Tingsrätten: ”Komplicerat mål”

Nu döms 16-åringen för mord. Eftersom han endast var 15, nästan 16, vid tiden för dådet döms han till tre års sluten ungdomsvård. Rätten skriver att straffvärdet för en vuxen person hade motsvarat 18 års fängelse.

– Det har varit ett komplicerat mål med svåra bedömningar. Rätten är dock enig i sin bedömning. Det är en oerhört tragisk händelse där både offer och gärningsman är unga personer, säger tillförordnade chefsrådmannen Anders Larsson i en kommentar.

Motivet fortfarande oklart

Tingsrätten konstaterar att det fortfarande är oklart varför 16-åringen agerat som han gjort. Men att det är klarlagt att han haft så kallat likgiltighetsuppsåt, då han lämnat den svårt skadade 15-åringen att dö på platsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pendeltågen beordrades av polisen att inte stanna vid Älvsjö station efter att en person hittades stickskadad i Solberga. Händelsen utreds som mord. Foto: Blåljusbilder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.