Foto: TT arkiv

16-åring misstänkt för penningtvätt, narkotikabrott och sexköp

Publicerad

En 16-åring misstänks för sexköp, penningtvätt och narkotikabrott efter en polisinsats på Östermalm. Flera ungdomar misstänks för narkotikabrott, där den yngsta är 13 år.

Det var i början av sportlovet som polisen tillsammans med volontärer och fältassistenter gjorde en riktad insats på Östermalm för att minska droganvändandet, det skriver polisen på sin hemsida.

– Det var när vi pratade med en grupp ungdomar på Karlaplan som vi fick en misstanke om narkotikaförsäljning, säger Clara Folkesson från ungdomsgruppen i lokalpolisområde Norrmalm.

80 000 kronor på rummet och misstänka sexköp

En 16-åring bar hasch för 20 000 kronor och efter en husrannsakan misstänks nu tonåringen för flera brott. I 16-åringens rum hittades 80 000 kronor och personen är även misstänkt för köp av sexuella tjänster. 

– Det här är bara ytterligare ett exempel på att även mycket unga män köper sex, säger Clara Folkesson.

Flera ungdomar misstänkta

Efter polisens insats misstänks flera ungdomar för narkotikabrott för eget bruk, där den yngsta är 13 år. Efter gripandet fördes ungdomarna till Maria Ungdom, där de får akut krisomhändertagande tillsammans med sina anhöriga för att minska risken för ett missbruk.

– Det är positivt att utfallet av denna insats blev ett antal ärenden där vi kunde minska drogtillgången och droganvändningen bland ungdomar och som vi även kunde hjälpa på vägen genom MUMIN och engagerade föräldrar, säger Julia Larsson, kommunpolis.

(MUMIN står för Maria Ungdom Motiverande Intervention, en arbetsmetod för omhändertagande av unga som gripits för ringa narkotikabrott. I samband med gripande och utredning motiveras ungdomarna av polisen till ett akut krisomhändertagande tillsammans med familjen för att minska risken att utveckla ett avancerat missbruk. Källa: polisen.se)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer