Polisen arbetar i Kista efter det sprängdåd som skedde 18 januari. Tre personer är nu häktade för inblandning. Foto: Marko Säävälä/TT

16 gripna i Stockholm det senaste dygnet efter våldsvågen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gripit 16 personer och beslagtagit flera vapen och sprängmedel kopplade till den senaste tidens grova våldsdåd i Stockholm. Det skriver polisen på sin hemsida.

Av de frihetsberövade personerna är flera minderåriga personer som rymt från LVU-boenden. Polisen har även tagit flera vapen och sprängmedel i beslag.

”Vi är inne i en intensiv fas just nu. Vi ligger mycket nära de kriminella individerna i miljön och bedömer att vi det senaste dygnet, men även tidigare har kunnat gripa flera personer som har varit på väg att begå grova våldsbrott”, skriver Hanna Paradis, biträdande enhetschef regionala utredningsenheten, på polisens hemsida.

De gripna misstänks bland annat för mord och förberedelse till mord, allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Polisen i region Stockholm arbetar dessutom nära tillsammans med andra polisregioner. Den senaste tiden har även andra polisregioner ingripit mot brott begångna i Stockholm.

”Den förstärkning vi fått är till stor hjälp i det ansträngda läge vi är i”, skriver Hanna Paradis.

Tre häktade för sprängdåd

Åklagarmyndigheten skriver samtidigt att tre personer är häktade för inblandning i det bombdåd som skedde i Kista den 18 januari.

En person utöver de tre häktade ska även vara anhållen för inblandning i både Kistadådet och det bombdåd som skedde på Södermalm ett dygn tidigare.

”Förundersökningen av båda dessa händelser befinner sig i ett intensivt skede och varken polis eller åklagare kan utöver detta lämna några ytterligare kommentarer om utredningen för närvarande”, skriver kammaråklagare Carl Mellberg på Åklagarmyndighetens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet