Övervakningskameror fångade det brutala mordet inne på en pizzeria i Rinkeby på film.

17-åring dömdes för mord på pizzeria – överklagar tingsrättens dom

Publicerad

Solna tingsrätt dömde 17-åringen för att ha skjutit ihjäl en man på en pizzeria i Rinkeby till tre års sluten ungdomsvård. Hans försvarare, Nicolaus Rubensson, överklagar domen, då han menar att 17-åringen är oskyldig och att domen därför är felaktig.

Det var den 8 januari som mannen gick in på pizzerian på torget i Rinkeby och sköt ihjäl en 25-åring inför flera matgäster. I slutet av november dömde Solna tingsrätt 17-åringen till tre års sluten ungdomsvård för mordet.

Han dömdes även för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Men hans försvarare är missnöjd och en överklagan har lämnats in till Svea hovrätt eftersom de menar att han är oskyldig.

– Han har inte begått den här gärningen, säger Nicolaus Rubensson.

Dna och övervakningskameror fällde 17-åringen

Men Solna tingsrätt menar att det fanns tillräcklig med bevisning för att fälla 17-åringen för mordet. Enligt domen fanns det rörliga bilder från övervakningskameror som fångade händelseförloppet och rätten bedömde att han kunde identifieras. Den andra viktiga bevisningen mot honom var 17-åringens dna som återfanns på två patroner i den pistol som användes vid mordet.

Enligt DN, som tagit del av överklagan, har försvarsadvokaten skrivit att hans klient helt saknar motiv att beröva offret livet. Och att andra alternativ inte heller har utretts. I överklagan vill inte 17-åringen bli skyldig att betala skadestånd till de anhöriga, enligt DN. Om hovrätten väljer att döma honom för mordet anser han att straffet bör bli lägre än tre års sluten ungdomsvård. Döms han, anser han inte heller att han ska bli skyldig att betala skadestånd till offrets flickvän, eftersom de inte var samboende eller varit tillsammans under en längre tid.

Även kammaråklagare Olof Calmvik har överklagat och menar att 17-åringen ska dömas även för det grova vapenbrott som han friades för i tingsrätten, skriver DN.

Det är ännu oklart när fallet kommer att prövas av hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.