Övervakningskameror fångade det brutala mordet inne på en pizzeria i Rinkeby på film. Foto: Polisens förundersökning

17-åring döms till tre års ungdomsvård efter mord i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot den 17-åring som misstänks för mordet på en 25-årig man i Rinkeby. Han döms till tre års sluten ungdomsvård. Det var i januari som mannen gick in på pizzerian på torget och sköt ihjäl 25-åringen inför flera matgäster.

Solna tingsrätt dömer alltså 17-åringen till tre års sluten ungdomsvård för mordet den 8 januari i år.

17-åringen döms även för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

– Jag är nöjd, det blev en fällande dom. Jag har läst den snabbt och kan konstatera att den är väl motiverad utifrån de straffrabatter vi har. För en vuxen person så motsvarar det här 18 års fängelse, men i och med att gärningsmannen var 16 år så får han tre år och det är i linje med den praxis som finns, säger åklagare Olof Calmvik.

”Domen ska överklagas”

Men 17-åringens försvarare är missnöjd och skulle vilja sett en frikännande dom.

– Domen är felaktig och den ska överklagas. Tingsrätten har gjort en felaktig bedömning när det gäller skuldfrågan. Omständigheter som inte borde fått stor betydelse har fått det, bland annat likheten mellan de skor som man har sett klienten i och de skor som  befunnit sig på pizzerian, säger advokat Nicolaus Rubensson.

”Del av en konflikt i Rinkeby”

Bara en dryg vecka innan mordet på pizzerian sköts en man till döds i ett garage i Rinkeby. Polisen gjorde tidigt kopplingar mellan skjutningarna och till den pågående gängkonflikten i området, något som kammaråklagare Olof Calmvik bekräftar.

– Det här är ju en del av en konflikt i Rinkeby och en hämnd för tidigare mord. Det är säkrat genom en mängd bevisning, säger Olof Calmvik.

Förundersökningen består av ungefär 3 000 sidor och bland bevisningen finns DNA-träffar, ett säkrat mordvapen och filmer från övervakningskameror.

– Det är en mängd olika pusselbitar som lett fram till det här åtalet.

Häktning hävd på grund av hans låga ålder

17-åringen häktades i februari, då 16 år gammal, efter att ha gripits på ett hotell i centrala Stockholm. Häktningen hävdes dock i april.

– På grund av hans låga ålder har har inte suttit häktad hela tiden. Han har varit häktad i två omgångar och där emellan har han varit omhändertagen av socialtjänsten, säger Olof Calmvik.

Hur mycket påverkar hans ålder?

– Det påverkar väldigt mycket. För den här typen av brott skulle en vuxen person få det strängaste man kan döma ut men när man är i 16-årsåldern pratar man om sluten ungdomsvård.

17-åringen nekar själv till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.