Foto: Scanpix

Bränder på många håll under natten

Uppdaterad
Publicerad

I Husby grillades det korv. Men på andra håll i Stockholm och i övriga landet fortsatte oroligheterna under lördagsmorgonen.

Bilbränderna fortsatte i och omkring Stockholm natten till lördagen och en grupp högerextremister höll polisen sysselsatt.

Även i Linköping och Örebro blev det en stökig natt, med bränder och våld.

Högerextrema förföljde människor på gatan

Omkring 60 högerextremister drog under fredagskvällen runt i ett 30-tal bilar i Stockholms förorter, bevakade av polis. I Tumba söder om stan förföljde de människor på gatorna tills polisen ingrep och stoppade dem.

– Det var 50-60 personer med huvtröjor som sprang runt och var högljudda, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Gruppen körde sedan vidare till Älvsjö och därifrån till Mälarhöjden där polisen plockade in en del av dem, medan de andra gav sig iväg, uppgav Scanpix fotograf på plats.

23 omhändertagna

Towe Hägg säger att 18 personer blivit omhändertagna för ordningsstörning i närheten av Mälarhöjdens tunnelbanestation, men vill inte kommentera om det rör sig om högerextremister.

Ytterligare fyra personer i Gubbängen och en i Tumba omhändertogs för störande av ordning.

Enligt Storstockholms och Södertörns brandförsvar gjorde sammanlagt mellan 30 och 40 utryckningar under sen kväll och natt, de flesta till brinnande bilar i bland annat Tensta, Rinkeby, Norsborg, Jordbro och Årsta.

Oroligt i Örebro och Linköping

I Örebros ytterområden drog ett gäng på omkring 30 unga maskerade män omkring. De satte eld på bilar, kastade sten mot poliser och brandmän och vandaliserade en polisstation. Enligt Örebropolisen är det oroligheterna i Stockholm som har smittat av sig.

Också i Linköpings yttre områden var det stökigt. Minst åtta bilar sattes i brand och en skola och ett daghem antändes.

Ingen hade på lördagsmorgonen gripits i vare sig Linköping eller Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stockholmsupplopp

Mer i ämnet