Bedrägerimetoden kallas vishing där får kriminella tag på information om offret och använder den för att få ut pinkoder och bankinformation. Foto: TT

18-åring häktad för bedrägeri mot äldre kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man har häktats misstänkt för att ha lurat nio äldre kvinnor mellan 78 och 93 år gamla, genom en bedrägerimetod som kallas vishing där kriminella får tag på information om offret och använder den för att få ut pinkoder och bankinformation. Detta för att sedan tömma offrets konto på pengar.

De äldre kvinnorna har fått samtal från någon som påstått sig representera ett elektronikföretag, en bank eller Polismyndigheten. 18-åringen har sedan vilselett kvinnorna genom att påstå att någon har beställt varor i deras namn och att de måste agera snabbt för att skydda sina tillgångar. Kvinnorna har sedan blivit uppmanade att överlämna sina bankkort, pinkoder, kontanter eller smycken till den påstådda polisen eller bankmannen som 18-åringen sagt att kommer att besöka dem.

Lurades på över 170.000 kronor

Övervakningsfilmer från bankomater visar hur den 18-årige mannen har hämtat ut totalt 178 500 kronor från kvinnornas bankkort. I ett fall har han också satt in pengar på sitt eget bankkonto.

Brotten inträffade i Solna, Sundbyberg, Älvsjö, Hägersten och Råcksta under mars och april i år. Mannen är inte straffad sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.