• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunden Pantera är en av de som ännu inte fått ett nytt hem. Pantera är en av rekordmånga hundar som lämnats bort senaste året. Foto: Ann Sehlin/SVT

Rekordmånga hundar lämnas bort – ekonomin en faktor

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tog hundstallet drygt 50% fler hundar än året innan i Sverige – från 368 år 2021, till 577 hundar 2022. Det finns många orsaker till varför det kommer in fler hundar nu.

– Eftersom hundar blir mer accepterade i samhället tar man ibland lite lättvindigt på att skaffa hund, säger Per Leander, verksamhetschef på Hundstallet.

Enligt Per Leander har man sett en viss ökning av människor som lämnar sina hundar – för att de inte har råd. Ofta är det då en större veterinärkostnad som ägaren inte har råd med.

För att hjälpa människor som inte har råd har Hundstallet bland annat startat upp ett program för sponsra veterinärkostnader.

– Vi kan tyvärr inte hjälpa alla.

Än så länge påverkar dock inte det ekonomiska läget Hundstallets verksamhet, som får in större delen av sina intäkter från gåvor.

Så mycket kostar det att ha hund

Räkneexempel för en golden retrievertik i Stockholm under första året – ungefärlig grundkostnad:

  • Inköpspris: 20 000 kr
  • Hundfoder:  8 000 kr
  • Vaccination: 700 kr
  • Försäkring:  4 500 kr
  • Bajspåsar : 400 kr
  • Tillbehör (koppel, halsband, matskål etc) : 1 200 kr

Summa: 34 800 kr

Andra levnadsåret beräknas kosta 17 500 kr och sista levnadsåret 20 000 kr. 

Källa: Svenska Kennelklubben 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.