Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälften av Marianns inkomst går till hyran och nu oroas hon över att hyran ska höjas ytterligare. Foto: Ebba Nilsonne

30 kronor kvar på kontot – Mariann bävar inför hyreshöjning

Uppdaterad
Publicerad

Mariann Nielsen från Husby i Stockholm vänder på varje krona för att få ekonomin att gå ihop. Hon oroas mycket över att hyran ska gå upp. Innan senaste lönen kom hade hon 30 kronor kvar på kontot.

– Jag vill absolut inte bli hemlös, det är det värsta som kan hända. 

Mariann har bott i sin lägenhet i Husby sedan 1995. Hon jobbar 50 procent och är sjukskriven på halvtid. Efter att hyran är betald så har hon drygt 6 000 kronor kvar att leva på. 

– Bara ett SL-kort kostar 1 000 kronor, så det är tufft att få det att gå ihop, säger hon.

Redan idag måste hon titta noga på prislappen innan hon handlar mat. De höga matpriserna gör de redan små marginalerna ännu mindre, och en hyreshöjning skulle göra att matkontot krymper ytterligare. 

– En hyreshöjning skulle innebära mindre mat och annat, berättar Mariann.

Oro bland hyresgäster

Just nu pågår förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna om 2023 års hyror för runt 95 000 lägenheter i Stockholm. Det är något som oroar många hyresgäster som vi pratat med.

I Sollentuna träffar vi en kvinna som på grund av höjd hyra inte har råd med det mest nödvändiga. Hon vill inte vara med på bild, men berättar att hon fick gå ut från apoteket tomhänt idag eftersom hon inte hade tillräckligt med pengar för att handla sin medicin. 

– Jag har det jättetufft och hyran är hög redan idag, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.