Foto: Hasse Holmberg / TT

3000 öar kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

En liten höjning av havsnivån – på en halvmeter – kan göra att 3000 av Stockholms skärgårds öar riskerar att försvinna.

Klimatförändringar kan slå hårt mot Stockholms skärgård, och det ganska snart. Det visar Alma Strandmarks forskning vid Stockholms universitet.

– I Stockholms skärgård skulle en relativt liten höjning av havsnivån på en halv meter få 3000 öar att försvinna, säger forskaren Alma Strandmark som nyligen disputerat. Det är ganska troligt att det kommer ha hänt när våra barn idag är gamla, år 2100, säger Alma Strandmark på Stockholms universitets hemsida.

En fjärdedel i mellan- och ytterskärgård försvinner

Det finns idag cirka 12000 öar i mellan- och ytterskärgården och av dem räknar Alma Strandmark alltså med att en fjärdedel försvinner.

När öarna försvinner kommer även spindlar och skalbaggar som ofta bor i blåstång att minska, det i sin tur kan leda till att det blir färre strandfåglar eftersom fåglarna äter spindlar och skalbaggar. Strandfåglarna i sin tur spelar en viktig roll vad gäller att sprida pollen.

Alma Strandmark disputerade i somras vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik på Stockholms universitet med sin avhandlingom hur klimatförändringen påverkar Östersjöns strandekosystem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer