Kravallpolis på plats då motdemonstranter kastar sten i Rinkeby i då Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, manifesterar med koranbränning på långfredagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Första åtalet efter påskupploppen – man misstänkt för stenkastning i Rinkeby

Uppdaterad
Publicerad

En man som deltog i protesterna mot Rasmus Paludans koranbränning i Rinkeby 15:e april åtalades på torsdagen för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman. Fallet är det första som leder till åtal efter de uppmärksammade påskupploppen.

Enligt åtalet ska mannen varit anstiftare eller anförare i en folksamling som haft som uppsåt att använda våld mot polisen. 33-åringen ska ha kastat föremål mot polisen, sparkat på polisfordon och även uppmanat andra i folksamlingen att delta i upploppet. Han ska också ha delat ut stenar till andra personer i syfte att kasta mot polis- och polisfordon.

Mannen är inte medborgare i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.