40 procent färre söker vård för hjärtinfarkt

Publicerad

Antalet personer som söker vård för hjärtinfarkt sjunker drastiskt. Jämfört med samma period 2015 till 2019 så har det i år skett en minskning med 25 procent i hela Sverige. I region Stockholm är minskningen 40 procent.

– Den dominerande dödsorsaken även under coronaepidemin i Sverige kommer att vara hjärt- kärlsjukdom, säger överläkare Rickard Linder.

Överläkaren Rickard Linder ansvarar för kranskärlssjukdom på Danderyds sjukhus. Han och kollegorna möter betydligt färre patienter med hjärtinfarkt nu än för ett par månader sedan.

Statistik från svenska registret Swedeheart visar att antalet patienter som behandlas med ballongvidgning eller kranskärlskirurgi för hjärtinfarkt sjunkit med ungefär 40 procent i region Stockholm, och 25 procent i hela landet, under vecka 9 till 14 2020 jämfört med samma period under 2015 till 2019.

– En normal dag är det full rulle på båda våra labb, jag skulle inte ha tid att stå här och bli intervjuad, säger Rikard Linder.

Men i dag är korridoren tom. Han ser än ännu större minskning på Danderyds sjukhus än siffrorna för hela regionen. Uppskattningsvis söker mellan 60 och 70 procent färre vård för hjärtinfarkt nu än vad han vanligtvis ser.

I videon hör ni mer om varför vårdbesöken minskat och varför det är viktigt att söka vård om man får hjärtinfarkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.