Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför gynmottagningen vill dra sig ur vårdvalet. Foto: Annizeth Åberg/SVT

50 000 gynbesök i Stockholm kan drabbas – Aleris vill lämna vårdvalet

Uppdaterad
Publicerad

Den specialiserade gynekologin är näst på tur när Region Stockholm gör om vårdvalen. Men alla är inte nöjda med omställningen – vårdföretaget Aleris väljer att inte teckna nytt avtal med regionen.

– Vi måste markera och visa att det här inte går längre, säger Catharina Lyckeborg, medicinskt ledningsansvarig läkare vid Aleris Ultragyn.

Det politiska styret i Region Stockholm ska göra om 13 av de 40 vårdvalen som finns i länet, där både offentliga och privata vårdgivare ingår.

Nu sjösätts regionens omställningsplan av vårdvalet specialiserad gynekologi, där åtgärder sätts in för att bland annat öka tillgängligheten till gynekologin utanför centrala Stockholm och för att förbättra patientsäkerheten.

Gynekologin utmärker sig som det vårdval där det finns flest privata vårdgivare, 36 stycken. Aleris mottagning Ultragyn är en av dem – men Aleris har nu valt att inte acceptera det nya vårdvalsavtalet. Anledningen är att ersättningen inte har höjts sedan 2012 och inte heller planeras höjas i det nya avtalet.

– Man kan sätta det i relation till att löner går upp, laboratoriekostnader går upp och hyror går upp, säger Catharina Lyckeborg, medicinskt ledningsansvarig läkare vid Aleris Ultragyn.

Framtiden oviss för Aleris patienter

Mottagningen kommer att fortsätta att bedriva vård på uppdrag av Region Stockholm inom det gamla avtalet för vårdvalet ett år framåt. Men sker ingen höjning av ersättningen menar Aleris att de tvingas lämna vårdvalet helt och i så fall berörs 50 000 patientbesök – varav 26 000 finansierades av regionen i fjol.

Hälso- och sjukvårdsregionråd Talla Alkurdi (S) menar att patienterna inte kommer att hamna i kläm om Aleris lämnar vårdvalet.

– Det är därför vi tar beslut så att det blir en tid då man kan göra de här övergångarna och inte tar det direkt när det ska börja gälla, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.