De bor på exklusiv adress i Stockholm – utan bostadskö

Uppdaterad
Publicerad

Den kärva bostadsmarknaden i Stockholm har öppnat upp för nya kreativa boendeformer. Co-living är en trend som växer sig allt starkare och innebär att många bor tillsammans och delar vissa utrymmen. SVT besökte kollektivet K9 som ligger i ett nedlagt hotell på Östermalm i Stockholm.

Kollektivet är uppdelat i flera våningsplan med en yta på cirka 1100 kvadratmeter. Här delar ett 50-tal personer – de flesta i trettioårsåldern boende. En del har internationell bakgrund.

Jonathan Andersson har bott här i drygt två år.

– Det är rätt intimt att bo såhär, men jag sover ju mest härinne i rummet, säger han.

Små rum men stora gemensamma ytor

Det billigaste boendet i kollektivet är de så kallade sovpoddarna som kostar 6 500 kronor i månaden och är fem kvadratmeter stora. Då samsas fyra eller sex personer om ett rum som avdelas med draperier. Men så finns även betydligt större gemensamma ytor som meditationsrum, konstateljé och minigym.

Häng med in och träffa de boende i kollektivet K9 på Östermalm. Foto: SVT

Har du erfarenheter av bostadsbrist? Klicka dig gärna in i detta frågeformulär för att svara på några korta frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.